L'any 2023 l'Associació Stop Violències ha rebut l'estatus consultiu Ecosoc en matèria de drets de les dones i de les nenes per part de l'ONU. L'observatori Feminista d'Andorra (OFA) és un observatori independent gestionat per l'associació Stop violències i neix fruit de la responsabilitat de tenir aquesta acreditació de l'ONU així com de la necessitat de tenir un observatori a on es puguin consultar les poques dades oficials que hi ha al país.
L'observatori té les següents funcions:
Agrupar dades en matèria de violències vers les dones oficials (policia, batllia...)
Agrupar dades dels estudis i treball de camp que fa l'Associació Stop Violències
Informar a la ciutadania de la legislació vigent al país en matèria de drets de les dones i les nenes
Publicar els informes que emetem a organismes internacionals en matèria de drets de les dones i les nenes
Observar i fer públic l'estat de les violències masclistes al nostre país
Proposar millores en la legislació nacional i serveis d'atenció a les dones i a les nenes de forma crítica i constructiva
Donar veu i paraigua a iniciatives ciutadanes que vulguin avançar en drets humans de les dones i la infància
Andorra té signats tractats internacionals amb la ONU i el consell d’Europa. Aquests tractats són drets adquirits per a la ciutadania, que moltes vegades el govern no integra en el sistema judicial i legislatiu del país. Els governs están obligats a fer informes a aquests organismes internacionals explicant com s’esta integrant els drets adquirits. Moltes vegades els govern només expliquen allò que els hi convè, es una obligació i un dret de les associacions civils fer seguiment d’aquests tractats i participar a la ONU i a Europa explicant allò que els governs callen. Des de l’associació stop violències participem i enviem informes per contrastar el que el govern diu que fa als tractats signats que trobem rellevants per a la nostra feina en materia de drets humans de les dones i les nenes d’Andorra.
A continuació pots trobar la nostra tasca internacional així com els informes del propi govern i les recomanacions de les institucions internacionals.
Andorra es troba molt lluny de ser un país que garanteix els drets humans de les dones. Amb tot, hi ha lleis que has de conèixer per poder exigir els teus drets en cas que siguin vulnerats. Tanmateix, a Andorra tenim lleis que ens perjudiquen i que hem de demanar que es canviïn, a continuació troba les lleis que et poden protegir i les que hem de demanar com a societat que canviïn.
Entre l'any 2020/21 fins al 2022/23 segons la memòria de Fiscalia s'han extret dels entorns familiars més de 800 menors. A l'Observatori estem ajudant a les famílies que estan patint aquesta retirada massiva per mitjà de la llei 14/2019. Llei que l'actual govern va aprovar per majoria absoluta l'any 2019, i que està sent el motiu de retirades injustificades segons els criteris internacionals i tractats que Andorra ha signat tant de protecció a la infància com de protecció a dones maltractades.
Contacta amb nosaltres si la institució pública t'ha retirat als teus fills i filles o no els estàs poden recuperar, sigui pel motiu que sigui. Sabem que hi ha por, sabem que la violència estructural és molt desbordant, i també sabem que el que fem funciona per avançar en drets. Omple el següent formulari i contactarem amb tu al més aviat possible. Ja són moltes famílies les que confien en nosaltres i ens han contactat.
PREMSA
La premsa i com es plasmen les notícies de violència masclistes vers les dones i les nenes són una qüestió d'interès social i públic, ja que com a 5è poder tenen la capacitat de canviar prejudicis i lògiques de pensament arrelades en el masclisme i el patriarcat, o poden ajudar a fer evolucionar la societat. Aquí trobaràs les notícies de violències que es fan al nostre país. Hi ha alguns mitjans de comunicació que no hem inclòs a l’observatori per manca de rigorositat i professionalitat.